Zesgranenbrood

500 gram Zesgranenmeel
10 gram Broodverbeteraar
5 gram Droge gist (of 10 gram verse gist)
300 ml Water (met of zonder melkpoeder)
5 gram Zout
20 gram Olijfolie, zonnebloemolie of margarine
  • Meng meel, broodverbeteraar en zout door elkaar.
  • Meng verse gist en suiker met een beetje lauw water en laat het even staan (droge gist kan direct bij het meelmengsel).
  • Voeg gist en meelmengsel samen en kneed met behulp van lauw water tot een elastisch deeg dat niet plakt.
  • Maak een ronde bol en laat die 30 minuten afgedekt rijzen.
  • Vervolgens goed doorkneden en in de beboterde broodvorm doen.
  • Afgedekt op warme plaats nogmaals 45 minuten laten rijzen.
  • In de voorverwarmde oven op 220 °C in 35 á 45 minuten gaar bakken (het brood klinkt dan hol).

TIP: Het kneden moet langdurig en stevig gebeuren voor een goed rijsproces.