Molenbrood

500 gram Volkoren tarwemeel
10 gram Moutpoeder
10 gram Glutenpoeder of broodverbeteraar
10 gram Suiker of honing
20 gram Verse gist of 10 gram droge gist
3,5 dl Lauw water
10 gram Zout
  • Meng meel, moutpoeder, gluten en zout door elkaar.
  • Meng verse gist en suiker met een beetje lauw water en laat het even staan (droge gist kan direct bij het meelmengsel).
  • Voeg gist en meelmengsel samen en kneed met behulp van lauw water tot een elastisch deeg dat niet plakt.
  • Maak een ronde bol en laat die 30 minuten afgedekt rijzen.
  • Vervolgens goed doorkneden en in de beboterde vorm doen.
  • Afgedekt op warme plaats nogmaals 45 minuten laten rijzen.
  • In de voorverwarmde oven op 220 °C in 35 á 45 minuten gaar bakken (het brood klinkt dan hol).

TIP: Het kneden moet langdurig en stevig gebeuren voor een goed rijsproces.